Migraine en orofaciale fysiotherapie
Afgelopen week moest een patiënt afzeggen. Niet alleen haar behandeling bij de fysiotherapeut maar ook haar werk. En de bruiloft van haar nichtje. Ze lag geveld met een aanval van migraine. Migraine kan je leven behoorlijk beïnvloeden je het welzijn verminderen.
Oorzaak
Migrainepatiënten hebben een verhoogde gevoeligheid voor prikkels. Deze ‘prikkeldrempel’ is deels erfelijk bepaald; in sommige families komt migraine meer voor dan in andere. Vermoeidheid, hormonale schommelingen, stress en drukte (en daardoor meer spierspanning in het hoofd en hals gebied) verlagen deze drempel nog meer.
Wat gebeurt er?
Er is een golf van verhoogde hersenactiviteit. Dit geeft bij de meeste patienten auraverschijnselen. Vervolgens dooft de hersenactiviteit gedurende 30 tot 60 minuten bijna volledig uit. Deze verspreidende golfbeweging van hersenactiviteit wordt ook wel een cortical spreading depression (CSD) genoemd. Dit leidt waarschijnlijk ook tot een verhoogde activering van een centraal hoofdpijncentrum in de hersenen (het trigemino-vasculaire systeem). Via een ontstekingsmechanisme laten verschillende chemische boodschappers in de hersenen (neuropeptides) de hoofdpijn toenemen. Met als resultaat een migraine aanval.
Uitlokkers
Een migraineaanval kan worden ‘uitgelokt’ door verschillende factoren. Door als migrainepatiënt deze uitlokkers te leren (h)erkennen, kan een aanval beter worden voorkomen. Veel mensen denken dat bepaalde voeding, zoals chocolade en kaas, uitlokkers zijn van een migraineaanval. Dit is waarschijnlijk niet waar. Mensen krijgen vermoedelijk trek in dit eten voorafgaande aan de aanval, maar de aanval wordt níet veroorzaakt door het eten van dit voedsel.
Behandeling
Tegenwoordig is migraine over het algemeen goed te behandelen. Hulp zoeken bij (een vermoeden van) migraine is daarom aan te raden. Geneesmiddelen uit de groep van triptanen worden vaak voorgeschreven voor gebruik bij het begin van een aanval om die af te kappen. Welke triptaan het beste werkt is voor iedere patiënt verschillend. Raadpleeg daarvoor een arts.
Maar juist ook een andere aanpak, gedragsverandering waardoor triggers worden vermeden en behandeling van hoofd en hals gebied en
TMD-/kaakklachten heeft
wetenschappelijk bewezen een positief effect. Wil je weten hoe orofaciale fysiotherapie kan helpen? Lees dan
hier verder