Goede voornemens
Een nieuw jaar betekent voor veel mensen een nieuw begin en een frisse start.
Elk jaar hebben veel mensen weer goede voornemens om een betere versie van zichzelf te worden. Boven aan de lijst staat gezonder leven; dus stoppen met roken en (minder) drinken, meer sporten en bewegen. En natuurlijk afvallen.
Minder stress. Dus minder hard werken of in ieder geval efficiënter. Of helemaal geen baan meer en voor jezelf starten. Zodat er meer tijd is voor jezelf, je partner, de kinderen en leuke dingen.
Ook ik doe hier altijd oprecht gemotiveerd aan mee. (Bijna) het hele bovenstaande rijtje is van toepassing. Na een aantal weken – soms zelfs al na enkele dagen- lopen die mooie plannen al in de soep. Helaas ook bij mij.
Maar dit jaar gaat het ons lukken!
Hierbij de gouden tips en trucs om het deze keer wél vol te houden.
Ken jezelf
Het klinkt misschien als een open deur, maar zelfkennis is absoluut de sleutel voor het aanleren van nieuw gedrag. Weet wat je wilt en waarom je dit wilt. En met zelfkennis kun je, jouw kans van slagen vergroten. Je kunt je wel voornemen dat je ’s morgens vroeg op gaat staan om te hardlopen. Maar als je een avondmens bent gaat dit niet lukken. Na je werk sporten lukt dan misschien wel. Maak dus realistische én persoonlijke voornemens.
Plan
Het helpt als je weet waar je naartoe werkt. Hoe en wanneer je, jouw doelen wilt halen. Kortom: ga er even voor zitten, maak een plan. En wees specifiek. Dus niet; ik ga meer sporten. Maar ik ga twee keer in de week sporten. Nog beter; ik ga maandag en donderdag sporten.
Kleine stapjes
Realistische, persoonlijke en specifieke doelen dus. Maar denk klein. Hak je voornemen in kleine haalbare stapjes. Ook kleine stapjes kunnen een groot verschil maken… als je er maar genoeg zet! Sta stil bij iedere stap in de juiste richting en ‘vier’ deze kleine overwinningen. Bij het behalen van een grotere mijlpaal kun je jezelf een beloning geven
Dombo – proof
Hoewel je dus moet kijken naar wat bij je past, is er een basisprincipe dat altijd geldt: maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Dombo-proof dus. Hoe gemakkelijker en leuker iets is, hoe groter de kans dat je het volhoudt. Dus leg een dag voorafgaand je sportkleding al klaar of maak vooraf je gezonde lunch. En vraag hulp.
Samen sterk
Doe het samen!. Vertel het aan je omgeving; als vrienden en familie weten wat je doelen zijn. Is het makkelijker om het vol te houden of niet meteen op te geven.
Rituelen en gewoonten
Een vaste routine helpt. Bijvoorbeeld door op een vast moment fruit te eten. En een dagelijks bedritueel met verhaaltje. Dit doen we bij peuters en kleutertjes; maar dit werkt natuurlijk ook voor ‘grotere’ kinderen.
Pak het moment!
Als mensen zich iets voornemen, wachten ze vaak op het perfecte moment. ’Morgen begin ik!’ of ’Ik begin na de feestdagen’. Maar als je wacht wordt het echt niet gemakkelijker. Het perfecte moment bestaat niet. Je kunt net zo goed vandaag beginnen.
Slapen
‘Je kunt nog zoveel goede voornemens hebben. Als je niet voldoende uitgerust bent, hou je het niet vol.
Door te weinig slaap heb je onvoldoende energie. Dit zorgt ervoor dat je meer trek hebt in zoetigheid, vet en zaken als koffie en alcohol. Dit geeft je namelijk tijdelijk even een opleving en meer energie. Helaas zijn dit meestal net de zaken waar je mee probeert te stoppen of te minderen.
Ook werken je hersens minder goed. In de (pre)frontale cortex zit gedrag en de mogelijkheid om te remmen op impulsen. Bijvoorbeeld de impuls om een reep te gaan eten of om toch maar op de bank te blijven hangen in plaats van naar de sportschool te gaan. Als je niet genoeg slaapt werkt deze rem minder goed. Gevolg; je discipline wordt minder. Wil je meer weten over goed en lekker slapen?
lees hier verder voor tips die je zelf direct kunt uitvoeren.
Wat je ook wilt aanpakken in dit nieuwe jaar? Heel veel succes!
En onthoud dit; Wie zijn goede voornemen drie maanden heeft weten vol te houden, slaagt er meestal ook in om dat de rest van het jaar ook te doen!
En heb je hulp nodig van een orofaciaal fysiotherapeut? Je bent van harte welkom bij fysio de hoofdzaak.