Een goede lichaamshouding en de zadelkruk – waar moet je op letten?!
Een goede houding kan veel klachten helpen voorkomen. De positie van het hoofd heeft invloed op orofaciale klachten zoals nekpijn, hoofdpijn, kaakklachten en tinnitus te voorkomen of helpen verminderen.
Als orofaciaal fysiotherapeut besteed ik tijdens de behandeling aandacht aan je houding; Goed staan begint al bij de voeten en goed zitten start bij de billen. Lees gerust de eerdere blogs over dit onderwerp voor alle tips.
Maar hoe houd je het dan vol dat goede zitten?
Een zadelkruk is een hulpmiddel dat ik zelf in de praktijk gebruik. Veel patiënten willen zelf ook wel zo’n fijne kruk. Maar waar moet je nou op letten als je er eentje wilt aanschaffen en hoe moet je nou eigenlijk zitten op een zadelkruk? Hieronder de tips op een rijtje:
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
- Goede dikte van het zachte deel/bekleding – anders krijg je pijn in je zitbotjes
- Goede wielen geschikt voor de ondergrond die jij gebruikt – het moet wel goed rollen om voordeel te geven in gebruik. En bij (veelvuldig) blokkeren van de wielen geeft het rugklachten.
- In de meeste gevallen is een smalle base voldoende – dit is de breedte van de poot/wieltjes – smal beweegt makkelijker rond je bureau of werkplek zonder dat je tegen alles aanstoot.
- Hoogte van de veer; afhankelijk van je lichaamslengte en je doel. Ik heb, met mijn 1.63 CM, aan een lage veer genoeg om zowel te zitten als staan. Ben je een beetje langer en wil je er ook achter staan dan heb jij een hoge/mediumveer nodig.
Hoe zit je op de zadelkruk?
- Beide voeten op de grond; je beenspieren geven je stabiliteit en maken het makkelijker om rechtop te zitten
- Zit op je zitbotjes (of je kruis) dus niet of je billen/onderrug
- Zet de zadelkruk zo hoog dat je heupen iets hoger zijn dan je knieen
- Schouders recht boven je heupen; je hebt dan een lichte holling in je onderrug
- Schouders laag en ontspannen
- Hoofd recht boven je schouders
- Kaken los
- En glimlach, fluit, neurie of zing. Maak er een mooie en productieve dag van!
Start je met de zadelkruk; bouw het dan langzaam op. Je hoeft er niet direct de hele dag op te zitten. Je kunt het ook een beetje afwisselen. Maar de meeste mensen willen snel niks anders meer.
Mijn zadelkruk heb ik gekocht bij novicum.
Koop je een zadelkruk bij hen? Laat het mij weten via app of mail én vermeld bij de aankoop even dat je het via fysio de hoofdzaak koopt (dan krijg je 5% korting). Toch leuk.
Goedenavond,
Ik zit sinds een paar maanden op een wiebelkruk met zadel zit. Ik zit niet veel op de kruk, maar met de start in de kring met kleuters en met eten en na afloop van school om de administratie te doen.
Nu heb ik 2 weken geleden ineens last gekregen van het Priformus Syndroom.
Kan dat een oorzaak hebben in de kruk?
Het kan zijn dat je (teveel) druk rond de zitbotten hebt. Het kan. Maar dat hoeft de oorzaak niet te zijn; er spelen vele factoren bij het onstaan van de klachten. Het kan ook komen van verkeerde stand van voeten, knieën of zwakte van de bekkenbodem andere of toegenomen belasting. Zoals staan of lopen.
Ik zou adviseren om naar een reguliere fysiotherapeut te gaan om dit te laten onderzoeken.
Ik wens je veel beterschap!
Hallo,
Ik heb sinds vandaag een ergonomische zadelkruk met rugleuning, ivm volhoudende rugklachten en veel studeren.
Nu ben ik er uiteraard nog niet aan gewend en als ik ga zitten ervaar ik wat pijn aan de zitbotjes. Geen pijn, maar druk, alsof je met iets hards op een zacht stukje huid duwt zachtjes, Weet niet of dit logisch klinkt. Iniedergeval beurs. Is het verstandig er direct afstand van te doen? Mijn fysiotherapeut zegt dat ik baat heb bij een actieve zithouding om mijn bovenlichaam te trainen en zo verder balans te krijgen door de gewonnen kracht.
Ik hoor het graag,
Amira
Amira,
mijn advies zou zijn bouw het langzaam op; ga af-en-toe een uurtje en dan weer een uurtje op een reguliere stoel
veel succes!
Saskia