Mindfulness
Mindfulness
Mindfulness is ontstaan uit Boeddhistische tradities en leert je meer stil te staan bij het moment. Bij het hier en nu. Door meer bewust te worden van jouw gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties zoals (pijn)klachten en de fysieke omgeving op een accepterende manier. Het leert je om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten. Zoals wolken aan de hemel die komen en gaan.
Hierdoor kan je leren gemakkelijker afstand te nemen. Mindfulness helpt in het herkennen van automatische, soms onbehulpzame, patronen. Dit kan je helpen om later op een andere manier op te reageren en om te gaan met situaties.
Mindfulness Stress Based reduction (MSBR)
MSBR is ontwikkeld in de jaren ‘70 door Jon Kabat-Zinn in Massachusetts. Hij ontwikkelde de training om patiënten met chronische pijn die uitbehandeld waren te helpen om zich op een andere manier tot hun klachten te verhouden. Hij vermoedde dat meditatie en bodyscan de patiënten zou kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in hun pijn, de zorgen en het verdriet daarover. En dus de manier waarop zij met de lichamelijke klachten omgingen.
Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT)
MBCT is in 2002 ontwikkeld door Zindel Segal, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Toronto; Mark Williams, hoogleraar klinische psychologie aan de universiteit van Oxford; en John Teasdale, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford. MBCT is gebaseerd op principes uit de MBSR gecombineerd met elementen uit de cognitieve therapie. Deze training is ontwikkeld voor mensen met recidiverende depressie en burn-out. Daarnaast wordt de MBCT steeds vaker toegepast bij mensen die psychische problemen ondervinden in het kader van fysieke ziekten, zoals kanker, diabetes en Parkinson. Maar het is ook heel bruikbaar bij chronische orofaciale klachten.
Mindfulness en orofaciale fysiotherapie
Als orofaciaal fysiotherapeut werk ik samen met jou aan klachten aan het hoofd. Denk hierbij aan Temporomandibulaire (TMD) klachten; zoals kaakklachten, gebitsschade (bruxisme). Maar ook aangezichtspijn, tinnitus en chronische hoofdpijn en migraine.
De situatie in het hoofd
De situatie in jouw hoofd; oftewel jouw mentale weerbaarheid en gezondheid en factoren zoals stress, piekeren, spanningen en (werk)druk, zijn vaak mede een oorzaak van of versterkt (orofaciale) klachten. Immers mensen reageren spanning – ongemerkt – af via de kaken.
Er bestaan niet voor niets zoveel gezegden over de relatie tussen spanning en het kauwstelsel, zoals ‘de kiezen op elkaar zetten’, ‘je ergens in vastbijten’ en ‘op je tandvlees lopen’.
Spanning en stress gaan ook vaak gepaard met slaapproblemen. Hierdoor nemen het herstelvermogen en de belastbaarheid af, met als gevolg meer last van de klachten. Een vicieuze cirkel die kan ontstaan.
Als mindful orofaciaal fysiotherapeut kan ik je helpen deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Door adem- en mindfulness oefeningen uit de MSBR en MBCT in de behandelingen te integreren. Natuurlijk (alleen) als dat bij jou past en voor jouw situatie van toepassing is.
Niet zweverig maar juist heel geaard en op je lijf en ademhaling gericht. Thuiskomen in je lichaam noemen ze dat ook wel eens. Hiermee krijg jij zelf tools en vaardigheden om je gedachten en emoties in je hoofd positief te beïnvloeden. Met als doel je welzijn, je slaap en herstelvermogen te vergroten en jouw lichamelijke (orofaciale) klachten te verminderen.