fysio de hoofdzaak



21 januari  | Wereld Knuffeldag

21 januari  | Wereld Knuffeldag

Wereld knuffeldag?! Ik had er zelf nog nooit van gehoord.
Toch bestaat dit festijn al ruim 35 jaar. Het werd voor het eerst gevierd in 1986 Michigan, Amerika. Het werd bedacht door dominee Kevin Zaborney. Met het idee om mensen aan te moedigen om familie, vrienden en bekenden meer te knuffelen. Inmiddels word deze dag over de hele wereld gevierd, en het is erg populair aan het worden.

De datum, 21 januari, werd gekozen omdat het in de donkere periode tussen de jaarwisseling en Valentijn ligt; Veel mensen ervaren dan wat neerslachtigheid – afgelopen week was het nog de beruchte bleu monday– en juist dan blijkt een omhelzing het beste medicijn.

Als (orofaciaal) fysiotherapeut moet ik fysiek contact maken. Mijn handen doen een groot deel van het werk. Ik merk dagelijks dat aanraking essentieel is voor iemands herstel en welzijn. We noemen dat ook wel de power of touch.

Hoe werkt dat eigenlijk?

Een knuffel, omhelzing, aai en een massage, het werkt allemaal hetzelfde. Aangenaam huid-op-huidcontact zet de oxytocine-fabriek in je lichaam aan het werk. De miljoenen zenuwuiteinden in de huid geven een seintje aan je hersenen door en het hormoon oxycotine wordt aangemaakt.

De hormonen die vrijkomen na een knuffel maken je niet alleen gelukkig, ze zijn ook gezond. De bloeddruk daalt, de hartslag wordt lager, het portie stresshormoon in je lijf vermindert drastisch. De kans is groot dat er een tevreden glimlach op je gezicht verschijnt.

Eerste levensbehoefte

Aanraken is een eerste levensbehoefte is. Volgens sommige wetenschappelijke onderzoeken is lichamelijk contact net zo belangrijk als eten en drinken.

Zonder warm lichamelijk contact dreigen we mentaal koud en kil te worden. Baby’s die weinig worden geknuffeld, ontwikkelen zich duidelijk minder goed. Het is alsof ze geen batterij hebben die hen oplaadt. Ze groeien slechter, hebben moeite met leren, zijn vatbaarder voor ziektes, kunnen zich moeilijker in een ander verplaatsen.

Gelukkig ben je niet gedoemd, wanneer je ouders niet zo knuffelig waren. De redding is nabij: een knuffel, alsnog, nu. Een knuffel werkt namelijk altijd en het werk al binnen 20 seconden.

Knuffels zijn het tegengif voor stress

In onze drukke maatschappij komen we lang niet altijd toe aan het fysiek uiten van onze aandacht, liefde of genegenheid. We hebben het allemaal razend druk; en drukte zorgt juist voor de aanmaak van stresshormonen. Met alle negatieve gevolgen voor lijf en welzijn.

De huidige anderhalve meter samenleving met (sociale) afstand maakt uitgebreid knuffelen helemaal een uitdaging. Immers je wordt juist geacht afstand te houden! Terwijl menselijk contact – een kusje als troost, iemands hand vasthouden bij angst, een omhelzing uit vreugde of een massage bij spanning zo ontzettend veel meer kan betekenen dan woorden. Het perfecte middel tegen stress, spanning en verdriet dus.

Dus vandaag – op wereld knuffeldag – maken we er extra tijd voor. Laten we de gelegenheid aangrijpen. Omhels, streel, aai, masseer en knuffel er op los met de mensen om je heen.

En alle anderen waar we nu minstens anderhalve meter afstand van moeten houden? Een virtuele knuffel in de vorm van een belletje, appje of kaartje mag natuurlijk ook.
En moet dat perse vandaag? En alléén vandaag? Welnee, morgen en de rest van het jaar mag het ook. Dat adviseer ik zelfs!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.